Bijenzwerm

Wat is een bijenzwerm, en wat te doen:

Zwerm in struik

Op de foto ziet u een voorbeeld van een zwermtros honingbijen. Zo’n zwermtros kan bijvoorbeeld ook onder een regengoot of in een fietstas gaan zitten.

Als u in uw tuin of in uw naaste omgeving zo’n zwermtros aantreft dan kunt u contact opnemen met een van de onderstaande imkers.

Let op: 
Deze imkers worden ook regelmatig gebeld met meldingen van hommelnestjes, kolonies van solitaire bijen of wespennesten. Dat heeft niet zoveel zin, want hier mogen of kunnen imkers niets mee. Hommels en solitaire bijen zijn beschermd, en voor verwijdering van een wespennest kunt u contact opnemen met de lokale ongediertebestrijding.

Heeft u last van een wespennest dan kunt u het beste contact opnemen met de wespenstichting, ze kunnen u helpen met een passende oplossing.

Apeldoorn Noord / VaassenRene de Reus
06-20442013
Apeldoorn Noord / Wenum-Wiesel
Chris van Asselt
055-3121239
06-57447498
Apeldoorn West / Ugchelen
Piet Buter
055-5421529
06-29229219
UgchelenNolly Spijkerman
055-5346430
Apeldoorn west / UgchelenMichel kant
06-40307940

Apeldoorn West / Centrum
Wim Dekker
055-5785875
Apeldoorn Centrum
Hanneke Konsten
06-20220711
Apeldoorn Noord-OostJeroen Kars 
06-21908042
Apeldoorn NoordErwin Velthoen
06-24361933
Apeldoorn Zuid / BeekbergenRob Schraa  
06-24586275

Meer over de bijenzwerm

Voor mensen die het nog nooit hebben meegemaakt is een bijenzwerm een indrukwekkende en misschien ook wel angstwekkende gebeurtenis, vooral als deze nog vliegt. 

In dat geval kunt u er ook beter niet tussen blijven staan. Niet omdat zo’n zwerm agressief is,  integendeel! Maar een ongelukje zit soms in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan een bij die (door de wind) per ongeluk verstrikt raakt in je haar, of op een plekje landt waar de bij dan later bekneld raakt. Onder je arm bijvoorbeeld. Zo’n bij steekt dan toch. 
Ze moet dit echter zelf met haar eigen dood bekopen. Vandaar dat een honingbij dat slechts in uiterste nood doet. 

Zwermen is voor onze honingbij de natuurlijke manier van voortplanten. 
Daartoe zullen de werkbijen eerst speciale cellen bouwen, zwermcellen, waaruit dan later de jonge koninginnen worden geboren. 
Voordat dat gebeurd is gaat de oude koningin met de helft van de bijen uit de kast op zoek naar een nieuwe woning. Vaak doen de eerst geboren jonge koninginnen dat ook (imkers noemen dat nazwermen). 

Tijdens dat zoeken van een nieuwe woning gaat de zwerm tussentijds ergens hangen: de zwermtros. Meestal gaat zo’n zwermtros op een beschutte plaats hangen: in een boom, in een heg, tegen een etalageruit, in een fietstas, enz. De gekste plaatsen zijn denkbaar. 

Vanuit de zwermtros gaan speurbijen op zoek naar een nieuwe woning. Als dat gelukt is vertrekt de zwerm weer. Maar …, als er geen geschikte woning wordt gevonden dan blijft de zwermtros op dezelfde plaats zitten! 

In Nederland zijn er voor onze honingbij nauwelijks nog geschikte woonplaatsten. Zo zijn er nauwelijks nog holle bomen. De kans dat een zwermtros ergens blijft hangen is dus zeer groot. Vooral als dit een goed beschutte plek is. Zo’n zwermtros gaat dan ter plekke beginnen met het bouwen van bijenraat
Zo’n volk is veel moeilijker te verwijderen en zal in de daaropvolgende winter zeker ten gronde gaan. Terwijl een bijenvolk normaal gesproken in een bijenkast goed de winter kan overleven in een zogeheten wintertros

Wacht het spontane vertrek van de zwermtros dus niet af, maar neem zo snel als kan contact op met een imker die de zwermtros wil weghalen.