Activiteiten BLOG

17 juni 2024
-Bijpraat avond bij imkerij BijDaan.

Op deze avond hebben we een bezoek gebracht aan Imkerij BijDaan in Schaarsbergen. BijDaan is verhuisd van Hoenderloo naar Schaarsbergen en wij waren welkom om de nieuwe locatie te bekijken.


22 mei 2024
-Afscheid voorzitter Nolly en vegers/ vlieger/ broedafleggers.

Op deze avond hebben we afscheid genomen van Nolly als voorzitter. Nolly is sinds 2013 Nolly is in
2013 in het bestuur gekomen als algemeen bestuurslid en is in 2014 secretaris te worden. In 2015 is Nolly voorzitter geworden en heeft dat negen jaar gedaan.


Tevens hebben we het op deze avond gehad over de verschillende mogelijkheden om afleggers, veger, vliegers te maken. Al met al een goed bezocht avond!

22 april en 7 mei 2024
-Een bijenweegschaal maken

Op deze avonden hebben we een digitale weegschaal gemaakt die je onder je volken kunt zetten om het gewicht in de gaten te kunnen houden. Hendrik Jan van den Berg heeft deze weegschaal bedacht en heeft ons geholpen met met het verzorgen van deze leuke workshop.

25 maart 2024
-Jaarvergadering

Ook dit jaar hebben we een terugblik gedaan op het afgelopen jaar. . Wat hebben we gedaan wat hebben we bereikt en hoe hebben we het ervaren. Voor nieuwe leden is dit de uitgelezen kans om te zien wat ze van onze vereniging kunnen verwachten. Dit jaar is Nolly afgetreden als voorzitter van de vereniging en deze plek is nog niet gevuld!

26 februari 2024
-Sucapi / Suikersmelter

Op deze avond heeft Erwin Velthoen wat verteld over de suikersmelter (ook wel sucapi of sukapi) en daarna is deze gezamenlijk gemaakt door de aanwezigen. Met een sucapi kun je op een eenvoudige manier een verzadigde suikeroplossing maken. De sucapi bestaat in basis uit twee emmers met deksel. 

22 januari 2024
-Nieuwjaar borrel en presentatie

Ook dit bijenjaar goed begonnen met een nieuwjaar borrel en een presentatie over de thermoregulatie in een bijenvolk door Erwin Velthoen.

20 januari 2024
-Stalonderhoud Wenum

De blaadjes zijn inmiddels wel gevallen, tijd om hier en daar de tuin wat op te ruimen. Ook in de stal zelf is schoonmaak gehouden en is er het een en ander aan spullen netjes opgeruimd.

16 december 2023
-Oxaal verstrekking “Klein-Zonnehoeve”

Traditiegetrouw zoals ieder jaar; de oxaal verstrekking aan de leden van de vereniging.
Het aanmaken van kleine hoeveelheden is lastig voor de wat kleinere imkers, dus we maken het in 1 keer aan van meerdere leden tegelijk. Dit natuurlijk onder het genot van een warm kopje chocomelk en natuurlijk mooie verhalen onze bijen.

28 november 2023
-Verenigingsavond “Kleine cellen” Ben Som de Cerff

Voor deze verenigingsavond was Ben Som de Cerff §uitgenodigd. Ben is bij velen van ons bekend van zijn bijenblog waarop hij, door het seizoen heen, zijn imker ervaringen deelt.

Op deze avond ging hij in op zijn aanpak van de varroamijt. Hij maakt daarbij geen gebruik chemische middelen maar door te imkeren op een bak, met kleine cellen en bijen met een hoog hygiënisch gedrag.

Een mooi punt tijdens de avond was dat er regelmatig wespen worden gevonden bij zwerm meldingen, hiervoor kunnen we nu doorverwijzen naar de wespenstichting zodat er gekeken kan worden naar een duurzame oplossing voor de wespen en de mens. Dit is natuurlijk een een mooie toevoeging voor ons als vereniging.

23 oktober 2023
-Verenigingsavond “Wespenstichting”

Bij deze eerste ledenavond van het seizoen 2023-2024 stond de wesp centraal.
Nathan Veenstra van de wespenstichting had ons meegenomen in de wondere wereld van de wesp! Daarnaast was het interessant om te horen hoe de wespenstichting naar de Europese en Aziatische hoornaar kijkt.

Een mooi punt tijdens de avond was dat er regelmatig wespen worden gevonden bij zwerm meldingen, hiervoor kunnen we nu doorverwijzen naar de wespenstichting zodat er gekeken kan worden naar een duurzame oplossing voor de wespen en de mens. Dit is natuurlijk een een mooie toevoeging voor ons als vereniging.

6 oktober 2023
-Rabo ClubSupport

Dit jaar hebben we als vereniging meegedaan met de Rabo ClubSupport actie. En met succes! We mochten op vrijdag 6 oktober een check in ontvangst nemen van Richard Olthof-Bergman hij is lid van de Rabobank ledenraad. Hij kwam ons de cheque overhandigen bij onze bijenstal in Wenum Wiesel.
We zijn natuurlijk als club zeer blij met deze bijdrage vanuit de Rabobank!

15 september 2023
-Honingmark Ugchelen

De traditionele Honning markt in Ugchelen, hier bieden imkers uit de regio vele soorten uitsluitend Nederlandse honing te koop aan, waaronder de op de Veluwe welbekende  heideraathoning! De honingmarkt werd gehouden op het parkeerterrein achter het Ugchelens Belang. Voor het Ugchelens Belang was er ook de Natuur- en Hobbymarkt waar je naast informatie over de natuur in onze omgeving ook producten van zeer uiteenlopende hobby’s zoals handwerk, keramiek, sieraden, heerlijke taarten, bloemsierkunst kunt vinden.

De markt werd goed bezocht er was veel aanloop van mensen.

30 augustus 2023
-Verenigingsavond Klein-Zonnehoeve

Op deze bijpraatavond hebben we het gehad over de imkers die niet met hun bijen naar de hei gaan zijn waarschijnlijk en het inwinteren van de volken. Helaas alweer het eind van het bijenseizoen.

Er zijn diverse vragen behandeld: Hoe is het gegaan met de varroa-besmetting en bestrijding? Hoe is het gegaan met de doppen Methode? -> Deze was goed verlopen de deelnemers waren zeer tevreden (bedankt Hennie!)/

En natuurlijk “Wat doen we volgend jaar anders?”

12 juli 2023
-Klussen bijenstal Ugchelen.

Op deze avond is er met de hulp van de leden geklust aan de bijenstal in Ugchelen. Er zijn reparaties gedaan aan het dak (pannen) en er zijn eiken zaailingen verwijderd. Natuurlijk werd er voor een hapje en drankje gezorgd.

8 juli 2023
-LOI 2023 en BBQ

Ook dit jaar deden we als vereniging weer mee aan de Landelijke Open Imkerijdagen (LOI). De deelnemende stallen werden goed bezocht! Voor de verenigingsleden was er ook op zaterdagavond de jaarlijkse BBQ altijd een leuke en gezellige avond.

19 juni 2023
-“Rijpe doppen methode” controle

De controle van de nieuwe volken of koningin inmiddels aan de leg is voor degene die hebben meegedaan met de rijpe doppen methode maar was ook zeker leerzaam mee te kijken ook al had je zelf niet meegedaan!

5 juni 2023
-“rijpe doppen methde” Dop invoeren

Bij deze verenigingsavond uit de serie “rijpe doppen methode” werd de rijpe dop ingevoerd zodat er een koning kan uitlopen in de nieuwe volken.

23 mei 2023
-Wenum “rijpe doppen methode”

Dit jaar bood Hennie Kroese ons al vereniging aan om nieuwe volken te kweken door middel van de rijpe doppen methode, dat leek ons natuurlijk een zeer goed idee! De doppen methode kent een aantal stappen en daar heeft Hennie in deze verenigingsavond uitleg over gegeven. Hennie zal ook zorgen voor goede koninginnen voor degene die zich hebben opgegeven.

2 mei 2023
-Wenum tuinonderhoud

We zitten midden in het voorjaar een mooie tijd om weer tuinonderhoud te plegen aan de tuin in Wenum die het goed doet in het voorjaar.

20 maart 2023
-Jaarvergadering

In onze jaarvergadering blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we gedaan wat hebben we bereikt en hoe hebben we het ervaren. Voor nieuwe leden is dit de uitgelezen kans om te zien wat ze van onze vereniging kunnen verwachten. En dit jaar werd Piet Griffioen gehuldigd vanwege zijn 25 jarige lidmaatschap.


21 februari 2023
-Verenigingsavond Bijengezondheid

 Deze avond stond de gezondheid van de bijen centraal. 

Een dood volk is voor elke imker een teleurstellende ervaring en roept meteen de vraag op: Wat ging er mis en had het voorkomen kunnen worden? 

Wat is een gezond bijenvolk? Hoe zie je tijdig dat er iets aan de hand is? En wat kun je er aan doen? Het Chronische Bijen Verlammingsvirus CBPV wordt steeds vaker waargenomen, blijft de kleine bijenkastkever in Italië en wat doe je bij een verdenking op Europees Vuilbroed? Deze en nog veel meer vragen staan deze avond centraal. 

Hatice Peksen en Nolly Spijkerman zijn bijengezondheidscoördinatoren. Regelmatig bezoeken ze bijscholingen en willen die ervaringen en informatie graag delen en nu dus ook door deze interessante verenigingsavond over bijengezondheid.

23 januari 2023
-Nieuwjaarsborrel en presentatie Aziatische hoornaar

Op deze eerste avond van het nieuwe jaar hebben wij altijd onze nieuwjaarsborrel. Een gezellige ongedwongen avond met uiteraard de nodige versnaperingen. Omdat de Aziatische hoornaar mogelijk voor ons ook een actueel thema zal worden hebben we hier aandacht aan geschonken. Erwin Velthoen heeft hierover een presentatie gehouden met praktische tips.


7 januari 2023
-Wenum tuinonderhoud

Het winterseizoen is inmiddels goed op gang. De wintermaanden zijn de beste gelegenheid om de werkzaamheden voor de bijenstallen uit te voeren. Rond onze stal in Wenum zijn diverse klussen die zijn aangepakt met de leden. Al met al weer een gezellige activiteit.


17 december 2022
-Oxaal verstrekking “Klein-Zonnehoeve”

Na de eerste nachtvorst wordt het tijd om aan de oxaal-behandeling te denken. Kleine hoeveelheden aanmaken is lastig voor kleine-imkers. Daarom hebben we ook deze keer weer een oxaalverstrekking gehouden aan “Klein-Zonnehoeve” met natuurlijk heerlijke warme chocomelk.

22 november 2022
-Verenigingsavond Propolis

De bijen gebruiken propolis om tochtgaatjes in de kast dicht te kitten en om het volk te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de medicinale werking van propolis en honing.  Annette van der Knaap, zelf chemicus, doet al jaren propolis onderzoek, hoe het te verkrijgen en te verwerken in tincturen, hoestdrank, crèmes en propolis-honingzalf. Op deze avond heeft zij daar meer over en konden we er zelf mee aan de slag. 

24 augustus 2022
-Bij-praat-avond

Dit keer waren we te gast Geeke Kamphuis. Geeke en haar man zijn imker en zijn gastlid van onze vereniging en zijn grote tuinliefhebbers met een mooie tuin. Al met al een mooie zomer avond met veel imkerpraat.

9 juli 2022
-LOI en BBQ

Dit jaar was er sinds 2 jaar weer een Landelijke Open Imkerijdag. Het was heerlijk weer en er waren op meerdere plekken vanuit de vereniging bijenstallen te bezoeken: Verenigingsstal “H.G. Maagendans”, Verenigingsstal “Klein-Zonnehoeve”, Verenigingsstal “Ugchelen”, Bijenstand Zoeter dan Honing, Imkerij “Ons Erf”, Kinderboerderij “Laag Buurlo”, Marry’s kruidentuin, Bijenstand Plantageweg.
Het was prachtig weer en er was genoeg belangstelling van de bezoekers. Op de zaterdagavond was ook weer de jaarlijkse BBQ waar de imkers lekker konden napraten over hun favoriete onderwerp.

15 juni 2022
-Bij-praat-avond zaadbank gemeente Apeldoorn

We zijn hier op bezoek geweest bij de zaadbak van gemeente Apeldoorn. Wim Mulder, regisseur openbare ruimte van de gemeente Apeldoorn, was deze avond onze gastheer. Hij heeft een presentatie geven hoe dat winnen en drogen allemaal in zijn werk gaat en wat er zoal bij komt kijken. Met daarna een leuke rondleiding.

18 mei 2022
-Bij-praat-avond in Wenum

Op deze avond hebben we met elkaar de verschillende actualiteiten van het bijenseizoen besproken. Zoals het het hebben en voorkomen van zwermen.

26 april 2022
-Op bezoek bij “de Werkbij”

Op bezoek geweest bij “de Werkbij” in Vaassen. We hebben een warm welkom gehad van Kees en Jannitha Verrips en zijn rondgeleid op de prachtige landelijke locatie. Naast de winkel zelf kan er op deze locatie ook gebruik gemaakt worden van mooie ruimtes waar imkers hun honing kunnen slingeren of oude raat smelten. Al met al een geslaagde avond!

28 maart 2022
-Jaarvergadering

In onze jaarvergadering blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we gedaan, bereikt en hoe hebben we het ervaren. Voor nieuwe leden is dit de uitgelezen kans om te zien wat ze van onze vereniging kunnen verwachten.

21 februari 2022
-Korf imkeren met Bart de Coo

Voor deze avond hadden we Bart de Coo uitgenodigd. Voor de mensen die regelmatig het blad Bijenhouden lezen kennen Bart van zijn artikelen over hoe te imkeren met een lattenkast en meer recent hoe te imkeren met een korf.

.

11 december 2021
-Oxaalzuur uitgifte

Na de eerste nachtvorst werd het weer tijd om aan de oxaal behandeling te denken. Evenals voorgaande jaren werd er weer een afhaal moment georganiseerd om geprepareerde oxaal-oplossing uit gegeven voor imkers tot 5 kasten. Heerlijk nog effe bijpraten met een lekkere oliebol en kop warme chocolademelk.

6 november 2021
-Tuinonderhoud Wenum

Het was weer de tijd van het jaar dat er veel blad was gevallen van de bomen en dus moesten we in de stal bij Wenum bladharken en het blad van het dak van de stal halen.

18 september 2021
-De honingmarkt in Ugchelen

Ook dit jaar konden we weer de welbekende honingmarkt organiseren in Ugchelen. Het liep lekker door en was veel belangstelling uit de omgeving.

4 september 2021
-De jaarlijkse BBQ

Deze BQ was bijzonder omdat we nog niet eerder als vereniging hadden kunnen samenkomen vanwege Corona. Het was een gezellige samenkomst van leden, gastleden en donateur.

2 juni 2021
-Klussen bij bijenstal Ugchelen

Bij de bijenstal in Ugchelen had de bijenstal wat onderhoud nodig. Dit is gedaan een aantal slechte planken zijn vervangen, dakpannen zijn vervangen en onkruid is aangepakt om de bijenstal.

27 mei 2021
-Onkruid wieden bij bijenstal in Wenum

De nieuwe tuin bij Wenum doet het erg goed maar ook het onkruid 🙁 daarom maar een avond georganiseerd om samen met een aantal mensen onkruid te gaan wieden.14 mei 2021
-Zaaien bloemenmix bij bijenstal “Klein Zonnehoeve”

We hebben de gemeente gevraagd om bij de bijenstal “Klein Zonnehoeve” de strook met bloemen weer in te zaaien, deze was kapot gereden. Dit heeft heeft de gemeente gedaan, bedankt!26 april 2021
-Jaarvergadering (Online)

Dit jaar vanwege de coronaregels hebben we de jaarvergadering digitaal gehouden


16 en 17 april 2021
-Zaadactie voor verenigingsleden

Al onze leden kunnen nu de bloemetjes buiten zetten met de zaden die bij alle leden in de brievenbus zijn gedaan. Een mooi honingplanten mengsel dat speciaal samengesteld is voor onze bijen.

6 maart 2021
-Onderhoud tuin bij Wenum

De nieuwe tuin bij Wenum had nog wat werk nodig, er is o.a. compost opgebracht en extra planten in de tuin gezet. Ook is er nog wat onderhoud gedaan aan de stal zelf, er zijn een aantal palen vervangen.
We hebben van Happy Bee Plant een behoorlijk aantal planten gekregen om de tuin goed gevuld te krijgen. Mocht je planten willen voor bijen en vlinders kijk eens op: https://happybeeplant.nl/


5 maart 2021
-Overhuizen bijen van Zwitsal terrein terug naar Wenum

De bijenkasten zijn in de avond verhuisd van Zwistal naar Wenum waar de stal ondertussen weer klaar was om de bijen te verwelkomen.

25 januari 2021
-Verenigingsavond Adries Salm

Adries heeft ons wat verteld over hoe hij kasten digitaal in de gaten kan houden middels eigen ontwikkelde hard- en software, welke ook gekoppeld is aan BEEP. Dit alles tegen een lage kostprijs van minder dan 50 euro per kast.

18 en 19 december 2020
-Onderhoud + aanleggen tuin stal Wenum

De grondsanering is afgerond nu moet de tuin van de stal weer worden hersteld. Er zijn nieuwe planten die allemaal in de tuin moeten komen te staan.
12 december 2020
-Oxaal Drive Thru bij stal Klein-Zonnehoeve

Wegens de maatregelen i.v.m corona dit jaar een Oxaal drive thru gehad voor de leden die kant en klare oxaal willen hebben voor de winterbehandeling.

5 november 2020
-tijdelijke verhuizing stal Wenum naar Zwitsal terrein

Wegen de grondsanering van de stal in Wenum-Wiesel zijn de bijenkasten met een aantal leden tijdelijk verhuisd naar het Zwitsal terrein in Apeldoorn.

26 oktober 2020
-Online Verenigingsavond met Albert Müller

Deze avond hadden we Albert Müller als gastspreker die ons meenam in de wereld van biodynamisch imkeren (BD-imkeren).

17 en 18 oktober 2020
-Bollenactie

Een hoopvolle geste vanuit de vereniging, nu geplant en over een poosje kleurige wuivende stuifmeelkekljes voor de bijen.

19 september 2020
-Honingmarkt (aangepaste)

Dit jaar toch nog een honingmarkt kunnen organiseren, i.v.m. corona was de markt geheel buiten en stonden de kramen op ruime afstand van elkaar. Al met al een geslaagde dag!

5 en 6 september 2020
-Tuinweekend het Loo

Dit weekend hebben we ons als vereniging vertegenwoordigd bij de tuinweekend op het Loo. Tijdens het tuinweekend waren er op verschillende plekken in de tuin publieksbegeleiders van Paleis Het Loo, die bijzondere tuinverhalen vertelden. En wij mochten als vereniging als bloem, plant- en tuincollega’s uit de regio ook bij staan. We hadden een observatiekast (waarmee je in een levend bijenvolk kunt kijken) en van allerlei informatie over bijen en onze vereniging. Ook konden de bezoekers nog honing en andere bij-zaken kopen.


Woensdag 2 september 2020
-Bijpraat avond

Na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben is er bij de verenigingsstal “Klein Zonnehoeve” een bijpraat avond geweest. Hier konden we elkaar binnen de corona maatregelen weer een keer zien. Jo Scholten kreeg een gouden speldje voor zijn 40 jaar lidmaatschap van de vereniging.

11 juli 2020
– Apeldoornse Honingdag

Een speciale dag voor de lokale imkers om hun honing vanuit hun huis te verkopen i.v.m. niet doorgaan van de jaarlijkse Landelijke Open Imkerijdag.

11 en 12 juli 2020
– Landelijke Open Imkerijdag / BBQ

GEANNULEERD: i.v.m. Corona

Maandag 23 maart 2020
-Jaarvergadering

GEANNULEERD: i.v.m. Corona

Dinsdag 18 februari 2020
-Verenigingsavond BEEP

Deze verenigingsavond stond in het teken van het monitoringssysteem van BEEP. Marten Schoonman was onze gast en heeft het een ander verteld over dit in’s en out’s van dit monitoringssysteem.

Zaterdag 25 januari 2020
-Klussen Wenum

Deze zaterdag hebben we de handen uit de mouwen gestoken bij de bijenstal in Wenum.

Maandag 20 januari 2020
-Nieuwjaarsborrel

Dit jaar was er weer een gezellige nieuwjaarsborrel met heerlijke hapjes (met dank aan Nolly en Anneke). Ook was er een een quiz met vragen voor imkers en zijn er een aantal interessante video’s bekeken en besproken over verschillende bij-gerelateerde onderwerpen.