Activiteiten BLOG

22 november 2022
-Verenigingsavond Propolis

De bijen gebruiken propolis om tochtgaatjes in de kast dicht te kitten en om het volk te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de medicinale werking van propolis en honing.  Annette van der Knaap, zelf chemicus, doet al jaren propolis onderzoek, hoe het te verkrijgen en te verwerken in tincturen, hoestdrank, crèmes en propolis-honingzalf. Op deze avond heeft zij daar meer over en konden we er zelf mee aan de slag. 

24 augustus 2022
-Bij-praat-avond

Dit keer waren we te gast Geeke Kamphuis. Geeke en haar man zijn imker en zijn gastlid van onze vereniging en zijn grote tuinliefhebbers met een mooie tuin. Al met al een mooie zomer avond met veel imkerpraat.

9 juli 2022
-LOI en BBQ

Dit jaar was er sinds 2 jaar weer een Landelijke Open Imkerijdag. Het was heerlijk weer en er waren op meerdere plekken vanuit de vereniging bijenstallen te bezoeken: Verenigingsstal “H.G. Maagendans”, Verenigingsstal “Klein-Zonnehoeve”, Verenigingsstal “Ugchelen”, Bijenstand Zoeter dan Honing, Imkerij “Ons Erf”, Kinderboerderij “Laag Buurlo”, Marry’s kruidentuin, Bijenstand Plantageweg.
Het was prachtig weer en er was genoeg belangstelling van de bezoekers. Op de zaterdagavond was ook weer de jaarlijkse BBQ waar de imkers lekker konden napraten over hun favoriete onderwerp.

15 juni 2022
-Bij-praat-avond zaadbank gemeente Apeldoorn

We zijn hier op bezoek geweest bij de zaadbak van gemeente Apeldoorn. Wim Mulder, regisseur openbare ruimte van de gemeente Apeldoorn, was deze avond onze gastheer. Hij heeft een presentatie geven hoe dat winnen en drogen allemaal in zijn werk gaat en wat er zoal bij komt kijken. Met daarna een leuke rondleiding.

18 mei 2022
-Bij-praat-avond in Wenum

Op deze avond hebben we met elkaar de verschillende actualiteiten van het bijenseizoen besproken. Zoals het het hebben en voorkomen van zwermen.

26 april 2022
-Op bezoek bij “de Werkbij”

Op bezoek geweest bij “de Werkbij” in Vaassen. We hebben een warm welkom gehad van Kees en Jannitha Verrips en zijn rondgeleid op de prachtige landelijke locatie. Naast de winkel zelf kan er op deze locatie ook gebruik gemaakt worden van mooie ruimtes waar imkers hun honing kunnen slingeren of oude raat smelten. Al met al een geslaagde avond!

28 maart 2022
-Jaarvergadering

In onze jaarvergadering blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we gedaan, bereikt en hoe hebben we het ervaren. Voor nieuwe leden is dit de uitgelezen kans om te zien wat ze van onze vereniging kunnen verwachten.

21 februari 2022
-Korf imkeren met Bart de Coo

Voor deze avond hadden we Bart de Coo uitgenodigd. Voor de mensen die regelmatig het blad Bijenhouden lezen kennen Bart van zijn artikelen over hoe te imkeren met een lattenkast en meer recent hoe te imkeren met een korf.

.

11 december 2021
-Oxaalzuur uitgifte

Na de eerste nachtvorst werd het weer tijd om aan de oxaal behandeling te denken. Evenals voorgaande jaren werd er weer een afhaal moment georganiseerd om geprepareerde oxaal-oplossing uit gegeven voor imkers tot 5 kasten. Heerlijk nog effe bijpraten met een lekkere oliebol en kop warme chocolademelk.

6 november 2021
-Tuinonderhoud Wenum

Het was weer de tijd van het jaar dat er veel blad was gevallen van de bomen en dus moesten we in de stal bij Wenum bladharken en het blad van het dak van de stal halen.

18 september 2021
-De honingmarkt in Ugchelen

Ook dit jaar konden we weer de welbekende honingmarkt organiseren in Ugchelen. Het liep lekker door en was veel belangstelling uit de omgeving.

4 september 2021
-De jaarlijkse BBQ

Deze BQ was bijzonder omdat we nog niet eerder als vereniging hadden kunnen samenkomen vanwege Corona. Het was een gezellige samenkomst van leden, gastleden en donateur.

2 juni 2021
-Klussen bij bijenstal Ugchelen

Bij de bijenstal in Ugchelen had de bijenstal wat onderhoud nodig. Dit is gedaan een aantal slechte planken zijn vervangen, dakpannen zijn vervangen en onkruid is aangepakt om de bijenstal.

27 mei 2021
-Onkruid wieden bij bijenstal in Wenum

De nieuwe tuin bij Wenum doet het erg goed maar ook het onkruid 🙁 daarom maar een avond georganiseerd om samen met een aantal mensen onkruid te gaan wieden.14 mei 2021
-Zaaien bloemenmix bij bijenstal “Klein Zonnehoeve”

We hebben de gemeente gevraagd om bij de bijenstal “Klein Zonnehoeve” de strook met bloemen weer in te zaaien, deze was kapot gereden. Dit heeft heeft de gemeente gedaan, bedankt!26 april 2021
-Jaarvergadering (Online)

Dit jaar vanwege de coronaregels hebben we de jaarvergadering digitaal gehouden


16 en 17 april 2021
-Zaadactie voor verenigingsleden

Al onze leden kunnen nu de bloemetjes buiten zetten met de zaden die bij alle leden in de brievenbus zijn gedaan. Een mooi honingplanten mengsel dat speciaal samengesteld is voor onze bijen.

6 maart 2021
-Onderhoud tuin bij Wenum

De nieuwe tuin bij Wenum had nog wat werk nodig, er is o.a. compost opgebracht en extra planten in de tuin gezet. Ook is er nog wat onderhoud gedaan aan de stal zelf, er zijn een aantal palen vervangen.
We hebben van Happy Bee Plant een behoorlijk aantal planten gekregen om de tuin goed gevuld te krijgen. Mocht je planten willen voor bijen en vlinders kijk eens op: https://happybeeplant.nl/


5 maart 2021
-Overhuizen bijen van Zwitsal terrein terug naar Wenum

De bijenkasten zijn in de avond verhuisd van Zwistal naar Wenum waar de stal ondertussen weer klaar was om de bijen te verwelkomen.

25 januari 2021
-Verenigingsavond Adries Salm

Adries heeft ons wat verteld over hoe hij kasten digitaal in de gaten kan houden middels eigen ontwikkelde hard- en software, welke ook gekoppeld is aan BEEP. Dit alles tegen een lage kostprijs van minder dan 50 euro per kast.

18 en 19 december 2020
-Onderhoud + aanleggen tuin stal Wenum

De grondsanering is afgerond nu moet de tuin van de stal weer worden hersteld. Er zijn nieuwe planten die allemaal in de tuin moeten komen te staan.
12 december 2020
-Oxaal Drive Thru bij stal Klein-Zonnehoeve

Wegens de maatregelen i.v.m corona dit jaar een Oxaal drive thru gehad voor de leden die kant en klare oxaal willen hebben voor de winterbehandeling.

5 november 2020
-tijdelijke verhuizing stal Wenum naar Zwitsal terrein

Wegen de grondsanering van de stal in Wenum-Wiesel zijn de bijenkasten met een aantal leden tijdelijk verhuisd naar het Zwitsal terrein in Apeldoorn.

26 oktober 2020
-Online Verenigingsavond met Albert Müller

Deze avond hadden we Albert Müller als gastspreker die ons meenam in de wereld van biodynamisch imkeren (BD-imkeren).

17 en 18 oktober 2020
-Bollenactie

Een hoopvolle geste vanuit de vereniging, nu geplant en over een poosje kleurige wuivende stuifmeelkekljes voor de bijen.

19 september 2020
-Honingmarkt (aangepaste)

Dit jaar toch nog een honingmarkt kunnen organiseren, i.v.m. corona was de markt geheel buiten en stonden de kramen op ruime afstand van elkaar. Al met al een geslaagde dag!

5 en 6 september 2020
-Tuinweekend het Loo

Dit weekend hebben we ons als vereniging vertegenwoordigd bij de tuinweekend op het Loo. Tijdens het tuinweekend waren er op verschillende plekken in de tuin publieksbegeleiders van Paleis Het Loo, die bijzondere tuinverhalen vertelden. En wij mochten als vereniging als bloem, plant- en tuincollega’s uit de regio ook bij staan. We hadden een observatiekast (waarmee je in een levend bijenvolk kunt kijken) en van allerlei informatie over bijen en onze vereniging. Ook konden de bezoekers nog honing en andere bij-zaken kopen.


Woensdag 2 september 2020
-Bijpraat avond

Na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben is er bij de verenigingsstal “Klein Zonnehoeve” een bijpraat avond geweest. Hier konden we elkaar binnen de corona maatregelen weer een keer zien. Jo Scholten kreeg een gouden speldje voor zijn 40 jaar lidmaatschap van de vereniging.

11 juli 2020
– Apeldoornse Honingdag

Een speciale dag voor de lokale imkers om hun honing vanuit hun huis te verkopen i.v.m. niet doorgaan van de jaarlijkse Landelijke Open Imkerijdag.

11 en 12 juli 2020
– Landelijke Open Imkerijdag / BBQ

GEANNULEERD: i.v.m. Corona

Maandag 23 maart 2020
-Jaarvergadering

GEANNULEERD: i.v.m. Corona

Dinsdag 18 februari 2020
-Verenigingsavond BEEP

Deze verenigingsavond stond in het teken van het monitoringssysteem van BEEP. Marten Schoonman was onze gast en heeft het een ander verteld over dit in’s en out’s van dit monitoringssysteem.

Zaterdag 25 januari 2020
-Klussen Wenum

Deze zaterdag hebben we de handen uit de mouwen gestoken bij de bijenstal in Wenum.

Maandag 20 januari 2020
-Nieuwjaarsborrel

Dit jaar was er weer een gezellige nieuwjaarsborrel met heerlijke hapjes (met dank aan Nolly en Anneke). Ook was er een een quiz met vragen voor imkers en zijn er een aantal interessante video’s bekeken en besproken over verschillende bij-gerelateerde onderwerpen.